Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Tırpanlar

Yükleniyor...

A' dan Z' ye Motorlu Tırpan İncelemesi

 
Genellikle iki zamanlı motora sahip, benzin ve yağ karışımıyla yüksek verimlilikte çalışan tırpan tırpan motorlarına, benzinli tırpan denir.
Sırt tipi veya bisiklet kollu tipleri yaygındır. Bu tip tırpanlar genellikle saatlerce çalışma gerektiren durumlar için tercih edilir.
Bir diğer tercih sebebi ise elektrik enerjisinin olmadığı alanlarda kullanabilmek içindir.
 
Sırt Tırpanı: Engebeli araziler için ilk tercih edilmesi gereken benzinli tırpan tipidir. Bunun nedeni, 7-10 kg'a kadar çıkabilen ağırlıktaki motoru sırtınızda taşımanıza imkan verip daha az yorulmanızı sağlamasıdır. Ayrıca motoru, bir sırt çantası gibi taşıdığınız için şaftı (sırık gibi olan bölümü) rahatlıkla hareket ettirebilirsiniz. Fiyatları, seçtiğiniz marka-modele göre ortalama 800 TL – 4.500 TL arasında değişmektedir.

Düz Şaftlı Tırpan: Doğrudan motordan çıkan şaft ile bir bütün halinde olan, bisiklet koluna benzetilen tipleriyle yaygın, benzinli tırpan tipidir. Günlük uzun süreli kullanım için oldukça idealdir fakat sırt tipi olanlara kıyasla kolunuza daha fazla ağırlık bindirir. Elbette bu 5-6 kg motorların yükü tamamen kolunuzda değildir. Düz şaftlı tırpanların kolunuza bindirdiği yükü azaltmak için omzunuza asmak üzere askıları vardır. Bu da ağırlığın bedeninize daha dengeli dağılmasını sağlar. Fiyatları, seçtiğiniz marka-modele göre ortalama 600 TL – 5.500 TL arasında değişmektedir.
Eğer elektrik enerjisi sağlayamayacağınız alanlarda, uzun süreli ot temizleme işlemleri yapacaksanız bu tip motorlu tırpanlar uygundur.


2. Elektrikli Tırpan Motoru Nedir. Hangi Kullanım Alanlarında Tercih Edilmelidir? 

Misinalı, şaftlı, kısacası benzinli ile aynı mantığa sahip tırpanlardır. Fark olarak hareket enerjisini elektrik prizinden sağlamasıdır. Doğrudan 220V prize takılarak kullanılır. 

Elektrikli tırpanı tercih etmek için dikkat etmemiz gereken ilk kriter, tabii ki çalışma alanımızda elektrik enerjisinin olup olmamasıdır. Daha çok ev, barınak bahçeleri için tercih edilir çünkü bu bölgelere bir seyyar yardımıyla elektrik taşınabilir. 

Benzinli ile kıyaslandığında elektrikli tipler çok daha az gürültü yapar. Dolayısıyla bu da bir tercih sebebidir. 

Fiyatları, seçtiğiniz marka-modele göre ortalama 200 TL – 1.000 TL arasında değişmektedir.



3. Akülü Tırpan Nedir, Hangi Kullanım Alanları İçin Uygundur?

Tahmin ettiğiniz gibi artık bu tür bahçe aletleri, yalnızca profesyonel çiftçiler tarafından değil; ufak-büyük bahçesi olan hemen herkes tarafından kullanılıyor. Eskisi gibi el tırpanlarıyla ot temizliği kalmadı artık. Evinizin etrafını temizlemek, bahçenizde veya çeşitli alanlarda ot temizliği yapmak istiyorsanız akülü tırpan sizin için yeterli olabilir. 

Akülüler en gürültüsüz tırpanlardır. Günlük 45dk – 1 saat kullanımlar için uygundur. Eğer bu süre yeterli değilse ikinci bir batarya almayı düşünebilirsiniz. Bataryalardan biri şarj olurken diğeriyle çalışmaya devam edebilirsiniz. 

Fiyatları, seçtiğiniz marka-modele göre ortalama 500 TL – 2.000 TL arasında değişmektedir.

Bu bölüme kadar hangi tırpan tipini hangi nedenle tercih etmemiz gerektiğini inceledik. Özetlemek gerekirse:

 


ÖZETLE OT BİÇME MAKINELERİ:

Benzinli: İlk tercih sebebi uzun süreli kullanım ihtiyacıdır. Engebeli araziler için sırt tipi; daha düz araziler için düz şaftlı olanları önerilir. 

Elektrikli: Elektrik akımı sağlanabilen daha küçük alanlar için gürültüsüz olması ve çevreye zarar vermemesi yönüyle önerilir.

Akülü: Elektrik enerjisi temin etmenin zor olduğu bahçelerde, günlük kısa süreli kullanımlar için önerilir.


 
Çim Biçme Makinesi mi Tırpan Mı?

Çim biçme makineleri genellikle, kesilen otun zeminde bırakılmaması gereken durumlarda ve büyük bahçelerde kullanılır. 
Tüm bunların yanı sıra, bütün tırpan motorları; "kenar kesme aleti” olarak da bilinir. Yani elinizin altında çim biçme makinesi olsa bile köşe diplerini, gül kenarları gibi yerleri yine motorlu tırpan ile temizlemeniz gerekir. 
Tırpan motoru ile kesilen otlar zeminde kalıp çürüyerek doğal gübre olur; toprağa karışır.

Tırpan Makinesi ile kullanılması tavsiye edilen ekipmanlar

Eldiven: Hızla dönen misinaların sağa sola savurduğu ot, çalı, çırpı ellerinize gelebilir. Ufak tefek yaralanmaların önüne geçmek ve ellerinizde nasırların oluşmasını önlemek için mutlaka eldiven kullanımı önerilir.

Koruyucu maske: Yüzünüzü şeffaf bir koruyucu ile kapatan yüz maskeleri, ot kesme esnasında öncelikle gözünüze çalı çırpı atlamasını önleyeceği için oldukça önemli bir güvenlik donanımıdır. 

Hunili/Hortumlu Benzin Bidonu: Benzinli tırpan kullananlar için, motorun küçük benzin kapağından yakıt takviyesi yapmak için huni veya hortumlu bidon kullanımı önerilir. Bu sayede, iyi bir yanıcı olan benzini sağa sola bulaştırmaz, olası risklerin önüne geçmiş olursunuz. 

Kulaklık: Eğer elektrikli veya akülü tırpan kullanıyorsanız kulaklığa gerek yok. Fakat, benzinli motorlar biraz gürültü yaptığı için uzun süreli kullanımlarda, bu amaca özel üretilmiş kulaklıklardan takmanız önerilir.






 
Yükleniyor...