Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Çim Biçme Makineleri

Yükleniyor...

Çim Biçme Makinesi Seçimi

Bahçemize ektiğimiz çiçeklerin açtığını görmek içimizi ferahlatırken, onları güzel gösterenin de iyi biçilmiş çimler olduğunu unutmamak gerekiyor. “Çim biçmekte ne var ki!” diyebilirsiniz ama çim biçmek gerçekten maharet istiyor. Maharetinizi göstermek için işe, iyi bir çim biçme makinesi seçerek başlamaya ne dersiniz? 

Çim biçme makinesi almaya karar verdiniz. Yüzlerce alternatif arasında kaybolmadan önce ihtiyacınızı iyi belirlemenizde fayda var. Her şeyden önce bahçenizin çim alanını iyi bilmeniz ve ölçmeniz gerekiyor. Zira bahçenizin çim alanına göre tercih edeceğiniz araç da farklılık gösteriyor. Bahçenizin kapladığı alana, içerisinde bulunan başka bitki veya eşyalara göre elektrikli ya da benzinli çim biçme makinesi tercih etmeniz mümkün. Peki bu iki makine arasında nasıl farklar var?

Geniş alanlar güçlü motorlar ister

Elektrikli çim biçme makineleri, çoğunlukla evinin önündeki bahçeyle ilgilenenler için en uygun alternatiflerden. Motor gücüne göre değişkenlik gösterse de genel bir kural olarak 200 metrekareye kadar bahçelerde en uygun alternatifin elektrikli çim biçme makineleri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat güç kaynağı ne olursa olsun, en önemlisi motor gücü… Burada da aşağıdaki liste size rehber olabilir:

100-200 m² alanlar için: 1000-1200 watt güçte makineler,
200-400 m² alanlar için: 1400-1600 watt güçte makineler,
400-800 m² alanlar için: 1600 watt’ın üzerinde makineler.
800 m² – 1000 m²’den büyük alanlar için ise hem iş gücünü, hem de zamanı verimli kullanmak adına benzinli makineler öneriliyor. Benzinli makinelerin motor güçleri de 4 hp ile 8 hp arasında değişiyor.

Arazi yapısına göre ufak ya da büyük bıçak

Bıçak genişliği de, çim biçme makinesi alırken dikkat etmeniz gereken bir başka detay. Burada, kesim yapılacak arazi koşullarını iyi bilmeniz gerekiyor. Çim biçeceğiniz alanda ağaç, çiçek, taş gibi engeller varsa, bıçak genişliğinin ufak olması işinizi kolaylaştırır. Zira bu alanlara girmek zor olduğundan ufak bıçak ile daha iyi kesin yapabilmeniz mümkün olur. Eğer alanın tümü düz ve çimenle kaplıysa, o zaman en büyük bıçak kapasiteli makineyi seçebilirsiniz.

Çim bıçağının ve çim toplama sepetinin boyu, motor gücüyle doğru orantılı olarak değişir. Örneğin 1200 watt motor gücünde bir çim biçme makinesinin bıçak genişliği 32 cm, çim toplama kapasitesi 31 litre iken, 1800 watt motor gücünde bir çim biçme makinesinin bıçak genişliği 46 cm, çim toplama kapasitesi 50 litredir.

Yani özetle, motor gücü konusunda seçiminizi yaparken otomatik olarak bıçak genişliği ve çim toplama kapasitesini de seçmiş oluyorsunuz.

Tabii, arazinizde etrafından dolanmak değil de, üzerinden geçmek istediğiniz yabani otlar, dikenler varsa küçük bıçaklı, küçük motorlu bir makine yerine, büyük bıçaklı, büyük motorlu bir makine seçmeniz daha yerinde olur.

Elektrikliler: Doğa dostu ve sessiz 

Elektrikli çim biçme makinelerin en cazip tarafı, daha sessiz ve çevre dostu olmaları. Bu özellik hem sizin ve komşularınızın uzun süren çim biçme mesaisinde rahat etmenize olanak sağlıyor hem de doğada bırakacağınız ayak izini küçültüyor.

Dezavantajı ise, tüm elektrikli aletlerde olduğu gibi, kablolar! Kendinizi kaptırıp giderken kısa gelen kablonun yaratacağı hayal kırıklığının ötesinde, bağ-bahçe gibi elektrik bulunmayan arazilerde elektrikli çim biçme makinesinin kullanılmasının imkansız olduğunu da unutmayın! Yanınızda bir jeneratörle gezmek istemiyorsanız, bu durumlarda el mahkum benzinli makinelere yöneleceksiniz.

Benzinliler: Güçlü ve kullanışlı

Benzinli çim biçme makineleri, daha geniş alanlar ve profesyonel bahçe işleri için ideal seçenek. Bu seçenek de şanzımanlı ve itmeli tip olmak üzere ikiye ayrılıyor. Dönümlük bir arazide makineyi kol gücüyle iterek çalıştırmak oldukça yorucu olabileceği için şanzımanlı modeller hayat kurtarıcı oluyor. Burada şanzıman kolunu çektikten sonra makine, hafif bir yönlendirmeyle kendi kendine ilerleyerek çimleri güzelce biçiyor. Böylece büyük bir iş gücü tasarrufunu da beraberinde getiriyor.

Kenar-köşe temizliği için tırpanlar

Detaylar sizin için önemliyse, duvar ve ağaç diplerinde dört tekerlekli çim biçme makineleriyle ulaşamadığınız otlar ve çimenler sinirlerinizi bozuyor olmalı. Bu noktada tırpanlar gündeme geliyor. Aslında yalnızca kenar-köşe temizliği için değil, küçük alanlarda genel çim biçme işi için de bu portatif aletler çok kullanışlı.

Tırpanlarda da yine elektrikli ve benzinli seçenekleriniz var. 100 metrekareye kadar alanlarda çok daha ekonomik olan elektrikli misinalı tırpanlar rahatlıkla kullanılabilir. Bu aletlerin motorları oldukça küçük olduğundan daha büyük alanlarda sorun yaşayabilirsiniz. Benzinli tırpanlar ise çok daha büyük arazilerin çimlerini bile biçebilir. Yine dört tekerlekli modellerde olduğu gibi, elektrik olmayan arazilerde benzinli tırpanlar tek alternatif. Yalnız benzinli tırpanlar konusunda deneyimli değilseniz, kullanımının pek de kolay olmadığını aklınızda tutun.

Tırpan satın almadan önce ayrıca misinalarının taş gibi parçalara denk geldiğinizde kolaylıkla kopabileceğini ve biçilen otları haznesinde saklamak yerine etrafa saçarak çalıştığını unutmayın.
 
Yükleniyor...